Huiskamergesprek

Onlangs had ik het genoegen deel te nemen aan een gesprek in onze wijk over het thema Rituelen. Het was bij Gea en Chris van Zweden thuis. Iemand vertelde dat hij een kast bezit waar hij zeer aan gehecht is en die hij aandachtig opent en sluit. Deze handelingen hebben voor hem een haast ritueel karakter.
Wat hij er verder over vertelde inspireerde mij. Ik had nooit stil gestaan bij de mogelijkheid om aan een dergelijk object zo’n betekenis toe te kennen. Later in het gesprek ging het over rituelen m.b.t. ons geloof en dat leverde ook boeiende inzichten op.
Iets wat ik daar niet vertelde maar wat mij op de terugreis wel door het hoofd ging, was de vraag van onze kleinkinderen – een tweeling van vijf – waarom in een kerk waar ze met school op bezoek gingen Jezus aan een kruis hing en in de Ontmoetingskerk, waar ze laatst waren, een kruis is zonder Jezus. Ik vind het moeilijk daar op te antwoorden. Misschien lukt het nu beter door al die beelden die je krijgt tijdens zo’n huiskamer gesprek.

Leen Sluis.