Nieuw Avondmaalproject 2018-2019

180214 jongeren in rwandaVanaf 14 februari (Aswoensdag) is er een nieuw avondmaal project: jongerenwerk in de kerk in Rwanda. Er is vanuit Nederland al meer dan vijftig jaar contact met de Presbyteriaanse Kerk in Rwanda (ERP) met zo’n 200 gemeenten door het hele land. Er worden, mede dankzij steun uit ons land, allerlei activiteiten voor en door jongeren georganiseerd: bijbelclubs, muziekgroepen, koren, sportevenementen en jongerendagen. Iedere maand organiseren de jongeren zelf themadiensten, waar ze optreden met een eigen band of koor.

Ook biedt de kerk praktische begeleiding aan jongeren bij de uitdagingen van hun dagelijks leven, zoals werkloosheid, armoede en geweld. De kerk helpt hen bedrijfjes op te zetten, en ondersteunt bij opleidingen en scholing.

Bij alle activiteiten zijn jongeren zelf actief: ze denken mee, ze enthousiasmeren andere jongeren en zijn betrokken in de kerk. Iedere gemeente heeft een jongeren-comité, die activiteiten organiseert. Jongeren denken mee over het jongerenbeleid van de kerk. Vieringen worden aangepast. Op deze manier houden de jongeren ook tijdens een opleiding of werk in de stad een band met de gemeente. Ze leren de kerk beter kennen, waardoor hun betrokkenheid toeneemt.

De Presbyteriaanse Kerk in Rwanda wil graag meer jongeren bereiken met deze activiteiten. Ook wil ze jongeren en jeugdleiders trainen voor het werk in de kerk. Zomer 2018 worden door Kerk in Actie Henk en Anne-Mieke Spaan met hun kinderen Sem en Sarah uitgezonden naar de EPR in Rwanda. Henk is techniek-docent en Anne-Mieke heeft pastoraal werk en theologie gestudeerd en heeft veel jongerenwerk in de kerk gedaan.

Vanuit onze gemeente leggen we contact met Henk en Anne-Mieke, en we hopen dat we het komende jaar wat voor elkaar kunnen betekenen. Niet alleen door geld te geven, maar ook door ervaringen te delen, jongeren met elkaar in contact te brengen en van elkaar te leren hoe we , jong en oud, in Rwanda en in Eindhoven samen een levende gemeenschap kunnen zijn en blijven.

Namens de diaconie/ZWO,

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Afdrukken E-mail