AvondmaalsProject 2018

180421 rwanda jongens

We schreven al eerder iets over het avondmaalsproject van 2018. We ondersteunen dit jaar Henk en Anne-Mieke Spaan die voor Kerk in Actie uitgezonden worden naar Rwanda. Ze gaan de kerk daar helpen bij het jongerenwerk. De kerken in Rwanda zijn actief in het betrekken van jongeren, en bieden opleidingen, studie, training en vrije tijdsactiviteiten aan.

Henk en Anne-Mieke zijn sinds begin maart bezig met de voorbereiding van hun uitzending. Zo zijn ze begonnen met het leren van de taal Kinyarwanda, en dat blijkt niet makkelijk te zijn. Er zijn praktische zaken die geregeld moeten worden, zoals de reis, het180421 rwanda kaart verblijf, inentingen, onderwijs voor hun twee kinderen. En ze besteden veel aandacht aan beeldvorming over het land, over wat er nodig is en wat zij kunnen bieden. Zo hebben ze contact opgenomen met verschillende mensen die in Rwanda gewoond en gewerkt hebben. Bijzondere ontmoetingen met leerzame verhalen! Leren over het land, over de gebruiken, de cultuur, de natuur, de geschiedenis, de pijn en de vreugde is heel belangrijk. Ze schrijven in hun weblog dat het hen bewust maakt van de gevoeligheden. En dat het nieuwsgierig maakt naar hoe zij daar mee om zullen gaan. Hoe groot zal de cultuurschok zijn? Hoe om te gaan met de armoede in het land? Met de vaak verschrikkelijke persoonlijke verhalen van mensen? Met de verschillen tussen arm en rijk? Maar ook heel praktisch… hoe zal het eten bevallen? En kunnen de kinderen goed tegen de warmte?

Henk en Anne-Mieke zijn te volgen via Kerk in Actie. Maar ze hebben ook een facebook pagina (Spaan Rwanda) en een eigen website met blogs (spaan2rwanda.wordpress.com). U hoort de komende tijd meer over dit project.

Namens de diaconie, Antje Dekker