Viering 50 jaar Ontmoetingskerk

190524 150 psalmenOp zondag 12 mei stond de viering in het teken van 50 jaar Ontmoetingskerk, nu met speciale aandacht voor de kerkdiensten in de afgelopen 50 jaar.
Liturgie, cantorij, kerkmuziek, de kleuren van het kerkelijk jaar, bloemendienst: als je terugkijkt lijkt er helemaal niet zoveel veranderd! Maar het liedboek is wel veranderd, zelfs meerdere keren. Psalmen werden er altijd al gezongen, vroeger op “hele noten”, maar voor wat betreft de gezangen was er duidelijk verschil: De gereformeerden gingen van 29 naar 59 en daarna naar 119 gezangen, terwijl de hervormden er in 1938 al 306 hadden. In 1973 verscheen het Liedboek voor de Kerken, nu met 490 gezangen, bestemd voor een breed scala aan protestantse kerken: Van doopsgezinden tot remonstranten én natuurlijk hervormden en gereformeerden (of zo u wilt “Samen op Weg”-gers of PKN’ers). In 2013 verscheen het nieuwste liedboek, maar van de gewoonte van velen in 1968 om gewapend met liedboek, bijbel én pepermunt ter kerke te gaan is, nu we met een beamer werken, bij de meesten niet veel meer over!

Uitgebreid geschiedenisonderzoek werd door Margreet Damsma verricht.
Van een aantal liedboeken die in de loop der jaren zijn verschenen zijn beelden gevonden. Zie hier.

Over de geschiedenis van de besluiten die door de Synodes zijn genomen in de voorbije jaren kunt u hier iets meer lezen.