Concert op 24 februari 2018

flyer 24 02 18 a4Concert: Van Luther naar Bach

Op zaterdagavond 24 februari 2018 vindt in de Johanneskerk, Mercuriuslaan 1B,

5632EE Eindhoven een bijzonder concert plaats, een bloemlezing van de prachtige muziek die uit de Lutherse traditie voortgekomen is, met componisten als Schütz, Telemann en Bach.

Aanvang 20.00 uur.

Het concert begint met het Luther-lied bij uitstek: ‘Ein feste Burg ist unser Gott’, eerst in eenvoudige zetting, daarna in het ingewikkelde stemmenweefsel van Telemann’s bewerking. Dan klinkt het vijfstemmige motet ‘Die mit Tränen säen’ van Heinrich Schütz, de grootste componist in de Lutherse traditie vóór de komst van Bach, een kleine honderd jaar later. In de persoon van J.S. Bach bereikte de Lutherse muziek haar absolute hoogtepunt. Het vijfstemmige koraalmotet ‘Jesu, meine Freude’ neemt in zijn werk (én in dit concert) een bijzondere plaats in. Bach heeft hierin de kern van de Lutherse theologie op kunstzinnige wijze samengevat. Het laat zien hoezeer de geest van Luther in Bach’s muzikale scheppen aanwezig is. Na de pauze volgt de bekende Bachcantate ‘Wachet auf ruft uns die Stimme’, gebaseerd op het koraal van Philipp Nicolai, dat geldt als de ‘koning van de kerkliederen’. Het concert wordt afgesloten met Luthers vredeswens, verklankt door Felix Mendelssohn, de componist die Bach weer in de belangstelling bracht. De muziekwerken worden verbonden door een innerlijke reflectie op de dood en het toekomstige eeuwig leven, Muzikale schoonheid en verdieping: een mooie combinatie voor de beginnende 40dagentijd.

Dit programma wordt uitgevoerd door het Eindhovens Gemengd Koor ‘De Roostenzangers’, met medewerking van een drietal solisten en een begeleidingsorkest. Toegangsprijs € 15,- inclusief programmaboekje; kaartverkoop bij de ingang van de kerkzaal vanaf 19.15 uur;

bestellen per e-mail via roostenzangers.dse.nl of telefonisch via 0499-396153

(mw.Mary Swijghuisen Reigersberg).

Nadere informatie op de website van het koor: www.roostenzangers.dse.nl .

Afdrukken E-mail