Is geloven uit de tijd?

alpha cursusGeloven is uit de tijd, zeggen en denken veel mensen. Wie gaat er nog naar een kerk? We bepalen ons leven immers zelf wel, zonder hulp van hogere machten. Die zijn trouwens onbewijsbaar en in elk geval onzichtbaar.

Dit is de gangbare opvatting in West-Europa. Maar is het wel zo?

Er lijkt juist behoefte te bestaan aan zingeving. Een aanwijzing daarvoor is het succes van de Alpha-cursus. Sinds het ontstaan in de jaren negentig hebben meer dan 200.000 Nederlanders die gevolgd. Voor degenen die zich afvragen waarom ze eigenlijk op aarde zijn, is er goed nieuws: Alpha start in januari in Eindhoven opnieuw met een interkerkelijke cursus.

De cursus is ontstaan in een kerk in Londen en wordt sinds een jaar of 20 ook in Nederland gegeven. Men bespreekt de basiszaken van het christelijk geloof in tien avonden (of ochtenden, of middagen) en een weekend (of een hele dag).

Alpha is geen gewone cursus en is er niet op uit mensen naar een bepaalde kerk te sturen. Om te beginnen is deze cursus gratis. Iedere vraag mag gesteld worden. Alle bijeenkomsten beginnen met een gezamenlijke maaltijd. Het is vrijheid blijheid, niemand is verplicht tot het eind te blijven. De leiding van de cursus zal meestal gewoon mee discussiëren. Discussie, uitwisselen van ervaringen en vragen, is het hart van Alpha. Inclusief maaltijd duurt een avond zo’n twee uur.

Organisatoren van deze interkerkelijke cursus zijn: twee RK parochies, PKN -gemeente Kruispunt, Christelijk Gereformeerde kerk Schootsestraat, Nederlands Gereformeerde kerk, Lichtstadgemeente en gemeente de Brug.

Op dinsdagavond 23 januari is er een vrijblijvende informatieavond, zonder maaltijd, aanvang 20.00 uur in de Adventskerk, Camphuysenstraat 4 in Eindhoven, wijk Gestel, te bereiken met bus 15 en 16. De start van de cursus is op dinsdag 30 januari om 19.00 uur met een warme maaltijd.

Er zijn geen onkosten aan verbonden, er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de maaltijd en voor het werkboekje dat men krijgt.

Zie www.alpha-zob.nl voor meer gegevens.

Aanmelden kan bij contactpersoon JW Leibbrandt, tel. 040 2517944, per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of op www.alpha-cursus.nl.

Afdrukken E-mail