• bubble eindhoven
  • dommel
  • van abbe
  • floraplein fontein
  • klooster geldropsweg
  • bollen gestel
  • fietsrotonde eindhoven
  • strijp s

Met Kerst wordt alles groter

Advent en Kerst
Het valt ons elk jaar ten deel
Soms een geschenk, soms een moeten

Duizenden preken zijn er al over gemaakt
En elke keer opnieuw die roep:
Voor jou geboren in een stal.

Met Kerst wordt alles groter
De maaltijden en alle wensen,
maar ook
Ben je eenzaam, dan voel je het des te meer
Ben je gelukkig, dan doorleef je het nog intenser

Met Kerst wordt alles dieper
Je gaat zaken scherper zien
Prioriteiten anders stellen

Zo opent de wereld zich voor ons
Rondom een onschuldig kind

 

Pin It

Afdrukken E-mail

Ideaal en werkelijkheid

Het zit me nogal dwars. Met bonte kleuren en met innig enthousiasme worden idealen geschilderd. En één voor één breken ze stuk op de werkelijkheid. We worden op vele plekken uitgenodigd om idealen na te streven, geluk voor wie in de buurt komt, frustratie voor wie steeds opnieuw zijn of haar neus stoot.

We rekenen onszelf, anderen en daarmee ook de maatschappij af op wat onhaalbaar is en buiten de werkelijkheid staat. De gevolgen daarvan zijn deprimerend.

Ook in kerkelijke kringen worden grote woorden gebruikt, plaatjes getekend van een inspirerende, groeiende en zelfbewuste gemeenschap, die open en gastvrij mensen in de armen sluit.

En zo praten we ons tegelijkertijd een gevoel van misère aan, want hoe goed we ons ook voelen bij concrete ervaringen in de werkelijkheid, het moet, zal en kan altijd meer en beter.

Het probleem is dat we vanuit het ideaal denken, bij wijze van spreken van bovenaf. Alleen daalt dat ideaal maar zelden af in het geleefde leven van alledag.

Eerlijk gezegd word ik er af en toe moe van hoe we onszelf en anderen bestoken met het `ideale plaatje`, of het nu gaat om persoonlijke ambities, de maatschappij of de kerkelijke gemeenschap. Droombeelden fladderen altijd in fragmenten uiteen. Af en toe vang je er wat snippertjes van op, die de aarde hebben kunnen bereiken.

Het doet me goed, dat in de serieuze media steeds meer aandacht is voor het onaffe, het broze bestaan, dat nooit helemaal aan het gestelde ideaalbeeld beantwoordt. Alle prachtige foto’s en supermooie ervaringen die op facebook gedeeld worden ten spijt.

Mij staat daarom voor ogen om te starten bij de werkelijkheid, zoals die is. Bij wat je hebt en kunt. Wat zal dat een ontspanning geven. Zijn idealen dan waardeloos, mag er niet gedroomd worden?

Integendeel, ze zullen echter dan allereerst aansluiten bij wat realistisch voor handen is. We grijpen niet meer naar lucht, we accepteren de situatie zoals die is en bouwen daarop verder.

Elbert Grosheide

Pin It

Afdrukken E-mail

Zomer kleuren en geuren

Laatst zat ik in de tuin en zag een bij op een van de planten.
Onvermoeibaar vloog hij van bloem naar bloem op zoek naar iets eetbaars.
Aangetrokken door kleur en geur wist de bij precies waar hij moest zijn.
Verwonderd kijk ik naar de schoonheid van het tafereeltje.

Om me heen zag ik allemaal bijen en vlinders onvermoeibaar vliegen van bloem naar bloem
Elk zijn eigen voorkeur voor een kleur of geur.
Op deze manier onderhoudt de natuur zichzelf.
Met ontzag dacht ik "Wat een schoonheid".

Op een terras in de stad zie ik allemaal verschillende mensen.
Onvermoeibaar shoppen, flaneren van winkel naar winkel ieder met zijn eigen activiteiten
Wat een verschillende mensen allemaal samen in één stad
Wat een mooie mensen, wat een mooie wereld.

De wereld als tuin waar iedereen welkom is.
Waar iedereen gevoed wordt en zijn eigen plekje vindt
Waar harmonie en vrede is.
Zou het zo bedoeld zijn?

Gen 1:31  En God zag dat het heel goed was.

Ronald Begeer

Pin It

Afdrukken E-mail

De verboden stad

Vorige week kreeg ik een rondleiding in Strijp S, het voormalige industriegebied van Philips in Eindhoven. In de volksmond de verboden stad genoemd, omdat vroeger alleen personeel van Philips toegang had tot het terrein. Ik was er vaker langs gefietst, maar vond de gebouwen en omgeving nooit uitnodigend genoeg om eens rond te kijken. Ten onrechte, want er bleken allerlei bijzondere dingen te zijn, zoals een kwekerij van vissen en groenten, en veel restaurantjes. Een stadsgebied dat uitgebloeid was, beleeft nu een tweede jeugd.

Daar moest ik aan denken, toen ik afgelopen zondag met de fiets bij mijn kerk aankwam om de dienst te bezoeken. De gebouwen van de Protestantse Gemeente Eindhoven (PGE) zijn ook niet echt uitnodigend, weggemoffeld in onooglijke stukjes Eindhoven die grenzen aan drukke autowegen. Om als toevallige fietser of wandelaar in Eindhoven een PGE kerk binnen te waaien moet je flink je best doen. En word je vervolgens positief verrast?

We bezochten tijdens de rondleiding ook de winkelnering van Piet Hein Eek, de Eindhovense ontwerper die hergebruik van materialen tot kunst heeft verheven. Een levensgroot kunstwerk viel me daar op, niet alleen vanwege de exorbitante prijs. Het kunstwerk bestond uit alleen maar afval, lege verfblikken en plastic jerrycans e.d. Een gedicht van Achterberg schoot me te binnen, waarin hij dicht dat wij mensen voor God een benzinevat zijn dat Hij na gebruik aan de kant van de weg zet, en dat vervolgens door Christus, “koopman in oudroest”, gevonden wordt. Als Christus zo de PGE vindt, dan zijn en blijven er ook binnen de muren van de PGE bijzondere dingen te vinden, onbetaalbaar maar gratis.

Rik Eshuis, 30 juni 2017

Pin It

Afdrukken E-mail

Wat is ware vriendschap?

Heb je veel vrienden als je veel liket?
Zo begon een commentaar in een krant die ik las in Zeeland, tijdens een uurtje op een terrasje terwijl we aan het wachten waren op een bevriend bruidspaar. Een terras vol met vrienden van het bruidspaar, kennissen, familieleden, buren en collega’s, van alles wat om het zo maar eens te zeggen.
Het leed geen twijfel of de mensen waren blij en koesterden een warme belangstelling voor alles wat met hun geliefde bruidspaar te maken had….ze waren lijfelijk aanwezig, konden vrienden ontmoeten en spreken, gedachten en ideeën uitwisselen en elkaar in de ogen kijken…

Het is een vraag voor veel jongeren die actief zijn op FaceBook of de vrienden die ze daar hebben ook hun echte vrienden zijn en ze doen vaak hun best om te bewijzen dat het zo is.
Maar soms valt het bitter tegen.
Er is een onderzoek gaande door een student die al zijn vrienden op FB persoonlijk de simpele vraag stelde: "Hoe is het met jullie?". Aangezien hij er meer dan 300 heeft, is de vraag relevant hoe representatief zijn onderzoek is....maar toch.... het blijft interessant om het fenomeen te bestuderen.
Vier van zijn 'vrienden' hebben hem meteen verwijderd van hun pagina, een derde heeft de vraag genegeerd en dan waren er aantal mensen die vroegen waarom hij het wilde weten....
De reacties vielen hem nogal tegen, schrijft hij eerlijk in zijn analyse.

Het lijkt mij goed om ons te realiseren dat wat een echt gesprek normaal maakt, op social media anders wordt uitgelegd. Online-contacten kunnen we beter niet vergelijken met echte ontmoetingen. En zeker niet verwarren met vriendschappen. Tenminste, wanneer die echte vriendschappen er al niet van te voren waren!
Je creëert geen vriendschappen door te liken.
De suggestie dat je dikke rijen vrienden krijgt wanneer je zoveel mogelijk liket, lijkt mij echt een illusie.
Een groot aantal contacten zegt niets over de inhoud van die contacten. Voor echte duurzame en inhoudelijke vriendschappen is het niet voldoende om regelmatig je duim omhoog te steken, maar moeten we tijd, aandacht, interesse en echte belangstelling opbrengen.
Echte duurzame vriendschap doet me denken aan een gedeelte uit Johannes 15, met name vers 15:
"Ik noem jullie geen slaven meer want een slaaf weet niet wat zijn meester doet; vrienden noem ik jullie, omdat ik alles wat ik van de Vader heb gehoord, aan jullie bekendgemaakt heb."  Voor menigeen misschien wat vergezocht maar toch kan ik niet anders dan constateren dat Jezus hier iets aanbiedt wat alle menselijke vriendschap te boven gaat.
Wat een verschil geeft Jezus hier aan! Daarna zegt hij ook nog dat we, - omdat we zijn vrienden zijn - zijn vader alles kunnen vragen wat we maar willen, in zijn naam!
Deze bijzondere vriendschap met God zelf is dus mogelijk door Jezus te leren kennen!
Daar kunnen geen 100.000 likes tegenop!!
Pas geleden hebben we Pinksteren gevierd en kregen we te horen dat de Heilige Geest in ons leven kan komen. En wat belooft Hij? Dat Hij altijd bij ons wil zijn en voor ons wil pleiten bij de Hemelse vader (Joh. 14: 16). Dat is pas echte vriendschap!

Lianne Gast

Pin It

Afdrukken E-mail

Laatste nieuws