• Home
  • Blog
  • Moslims en de gebedsruimte op Airport Eindhoven

Moslims en de gebedsruimte op Airport Eindhoven

Wij leven in een multiculturele maatschappij, waar verschillende godsdiensten een plaats hebben. Moslims nemen een zichtbare plaats in. Veel maatschappelijke gebeurtenissen hebben te maken met moslims. Gewelddadige aanslagen die gebeuren, worden in verband gebracht met moslims. Als iemand zegt dat moslims allemaal terroristen zijn, dan vraag ik me af: heeft die persoon wel eens met een moslim gepraat? Kent hij een moslim persoonlijk? Het is van belang die ander niet zomaar weg te zetten, als iemand die geweld gebruikt, maar om een ontmoeting te zoeken, om het gesprek aan te gaan. In de gebedsruimte op Eindhoven Airport, krijgt het gesprek met moslims concreet gestalte.

Als er vluchten zijn naar Fez of Nador (beiden in Marokko), dan is het druk in de gebedsruimte. Mensen komen bidden en vragen ‘mogen wij hier bidden?’. Natuurlijk daar is het voor bedoeld. Ook heeft iemand wel eens gevraagd ‘moeten we ervoor betalen?. Nee het is gratis. In de maand december is het me overkomen, dat er moslims kwamen bidden, die naar Nador gingen. Ik wenste ze een goede reis, en ze zeiden ‘en voor u fijne feestdagen hè’. Ze weten heel goed dat december voor Christenen een maand met vele feesten is. Wat bijzonder dat een moslim je fijne feestdagen wenst.
Niet alleen reizigers komen bidden, ook personeel van luchthaven. Iemand die er werkt heeft mij eens verteld dat er bij moslims bepaalde regels zijn voor het gebed. Als je verder dan een vastgesteld aantal kilometers reist, mag je onderweg een verkort gebed doen. Alle reizigers op het vliegveld komen ruim uit boven die norm. Maar iemand die werkt op de luchthaven niet, dus die doet het normale gebed.
De gebedsruimte is ingericht in samenwerking met de Fatihmoskee in Eindhoven. Om die reden ben ik eens uitgenodigd voor een Iftar maaltijd. Dat is een maaltijd tijdens de Ramadan, voor na zonsondergang, om het vasten te onderbreken. Heel hartelijk en gastvrij ben ik ontvangen, en het was heel bijzonder om daar bij te mogen zijn.

Als je gewoon het gesprek aangaat, en een goede reis wenst, krijg je een hoop vriendelijkheid terug.
Je kunt van moslims zeggen wat je wilt, degenen die ik ontmoet, zijn aardig en beleefd.

Mirjam van Nie (pastor)

Eindhoven, mei 2016

Pin It

Afdrukken E-mailadres