Noodhulp in Syrië

Feije Duim, medewerker bij Kerk in Actie, beschrijft welke hulp de vluchtelingen in Syrië en Libanon begin 2016 hebben ontvangen van de Internationale Kerk in Actie (ACT Alliance).

"Als gevolg van de vredesonderhandelingen in Geneve, werd er op 27 februari 2016 een wapenstilstand afgekondigd. Op enkele incidenten en situaties na hielden de partijen zich daar aan, waardoor het voor de burgers veel rustiger is geworden. Zo kon de UN via de Rode Halve Maan voedsel en medicijnen distribueren in veel plaatsen die daarvoor vrijwel niet te bereiken waren. ISIS (Daesh) was geen partij in dit staakt-het-vuren: het Syrische leger heroverde Palmyra op Daesh. In het noordoosten moesten tientallen families evengoed huis en haard verlaten. Zij werden opgevangen in Hassakeh."

"Aan de grenzen van Syrië met Turkije en Jordanië zitten grote groepen vluchtelingen vast, nu deze landen hun grenzen sluiten. De internationale steun (UN) voor humanitaire programma’s in Jordanië en Libanon is iets gestegen. Dat is ook hard nodig, want in Libanon bijv. zijn nu drie op de tien bewoners geregistreerd als vluchteling. Ondanks die internationale hulp vervallen de vluchtelingen, zeker die in Jordanië, tot diepe armoede. Ze zijn nu bijna volledig afhankelijk van humanitaire hulp. Het is op."

Het 'ACT Appeal' voor 2016 voor Syrische vluchtelingen en ontheemden beloopt 8,5 miljoen. Daarvan is in april 2016 bijna 4,5 miljoen binnen. Kerk in Actie doneert in 2016 2,1 miljoen. Door de ACT partners wordt daar boven nog 23 miljoen uitgegeven, waarvan het meeste door de Orthodoxe Hulporganisatie IOCC in Syrië (bijna 12 miljoen).
Zo worden in 2016 in totaal op zijn minst 100.000 mensen en families door de ACT Alliantie met levensreddende hulp bereikt. De bijdrage van de lokale kerken en organisaties om gezinnen in de regio te houden en om hen te helpen hun leven weer op de rails te krijgen is aanzienlijk", zo concludeert Feije Duim.

Afdrukken