Attent en alert

Diaconaat is attent en alert zijn, omzien naar degene die hulp nodig heeft, het is zien wie vragen heeft en delen van het goede wat je zelf hebt ontvangen. Omzien met diaconale ogen is met de ogen van Jezus naar mensen kijken: wie is die ander, lukt het die mens om te leven met de dingen die hij tegen komt, weet hij de weg in de wirwar van instanties, kan hij omgaan met het moeilijke bericht van de arts over een levensbedreigende ziekte of het leren leven met de dood van zijn partner of geliefde.
Attent en alert, iedereen kan het doen in zijn eigen omgeving.
De diakenen laten zien hoe het moet en hoe het kan. Zij ondersteunen en begeleiden, zij zorgen dat er een bloemetje bij een zieke komt, vervoer naar de dokter wordt geregeld of hulp voor een verhuizing wordt gezocht.
Wilt u hierover meer weten, neem contact op met de voorzitter van het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Armoede - hulp op korte termijn

Het kan je zomaar overkomen dat je geen geld hebt om eten te kopen omdat je vanwege veranderingen nog even moet wachten op geld van de sociale dienst. Ondertussen moeten je drie kinderen wel eten. Of je reservepotje is te klein om je wasmachine te vervangen die opeens ophoudt en niet gerepareerd kan worden.
Door de versobering van verschillende voorzieningen hebben mensen soms tijdelijk extra hulp nodig.
De volgende organisaties kunnen daarbij hulp bieden:

a. Voedselbank

In 2015 wordt op 6 plekken in Eindhoven wekelijks voor ongeveer 500 gezinnen voedselpakketten uitgedeeld. Wilt u weten wanneer u voor een voedselpakket in aanmerking komt of wilt u als vrijwilliger mee gaan doen, bekijk dan voor meer informatie de website van de Voedselbank Eindhoven.

b. Protestfonds

Het Protestfonds is bedoeld als protest tegen de ongelijke verdeling van welvaart. Mensen die van een bijstand leven, kunnen uit dit fonds geld ontvangen en mensen die iets willen doen tegen deze ongelijkheid, kunnen een bijdrage in dit fonds storten. Voor meer informatie kunt u terecht bij het kerkelijk bureau.

c. Stichting Leergeld

Alle kinderen mogen meedoen, want nu meedoen is straks meetellen. Stichting leergeld geeft ouders een financiële bijdrage wanneer zij niet in staat zijn om hun kinderen mee te laten doen aan reguliere schoolactiviteiten. Voor meer informatie bekijk de site van Stichting Leergeld.

d. SMH – Steunpunt Materiële Hulpvragen

Voor dringende financiële vragen kunnen mensen elke dinsdag- of donderdagmorgen tussen 9.30 en 11.30 uur contact opnemen met het Steunpunt Materiële Hulpvragen in de stadskerk Cathrien, telefoon: 040- 2571897. Bekijk hun website.

e. Wijkdiaconieën van de Protestantse Gemeente

Vrijwilligers helpen bij diverse praktische problemen, zoals het invullen van formulieren of het geven van een kort lopende lening om een bepaalde periode te overbruggen. Bekijk de pagina's diaconaat van de wijkgemeente Eindhoven-Zuidde Johannesgemeente en de Kruispuntgemeente.

Armoede – langdurige hulp

Armoede kent naast korte termijn oplossingen ook vragen die meer tijd kosten. Er zijn enkele deskundige vrijwilligers, die zijn opgeleid om mensen te helpen orde te krijgen in de stapels papieren en wegen te zoeken hoe deze schuldenproblematiek opgelost kan worden.
Hebt u vragen over schuldhulpverlening, dan kunt u contact opnemen met de voorzitter van de diakonie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 040-2125023.

"Betrokkenheid troef",  overzicht armoede activiteiten  in Nederland.

Pin It

Afdrukken E-mailadres