Diaconaat: Wat willen we
De diaconie wil de gemeente voorgaan en stimuleren in het geven van aandacht en zorg voor de medemens in nood, dichtbij en verder weg. Helpen waar geen helper is, in en vanuit de wijkgemeente. Ook verzorgen wij in de kerkdiensten de collectes en de Maaltijd van de Heer.
Hebt u hulpvragen, laat het ons weten.
Meewerken
Onder de paraplu van onze diaconie is een aantal uitdagende activiteiten te vinden waar je gemakkelijk bij aan kunt schuiven. Hierbij kun je in de meeste gevallen zelf aangeven hoeveel tijd je ergens aan wilt of kunt besteden.
Contactpersoon: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Hulpverlening
Materiële hulpverlening is één van de kerntaken van de diaconie. Lees meer ...
Bent u vastgelopen en weet u niet hoe u verder moet komen met uw materiële of immateriële vragen, dan kunt u contact met ons opnemen. Met de hulpvrager wordt de situatie en de hulpvraag in kaart gebracht en samen wordt naar een oplossing gezocht.
Contactpersoon: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Zieken- en ouderenzorg
Aandacht voor zieken, ouderen en mensen die extra aandacht nodig hebben, is één van de kerntaken van de kerk. Lees meer ...
In de Gestel en Strijp valt zieken- en ouderenzorg onder diaconaat, contactpersoon Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. In Tongelre en Stratum dit hoort bij de taken van het pastoraal beraad.
Naast bezoekwerk in de wijken zijn er intensieve contacten met de verschillende zorginstellingen.
Instuif - Zorgzame Kerk
De deuren staan open voor ontmoeting, een kopje koffie of een gesprek. Elke 1e en 3e woensdag van de maand in de Ontmoetingskerk. Lees meer...
In de Ontmoetingskerk staan elke 1e woensdagmorgen van de maand de deuren open voor een Instuif.
Iedereen is welkom voor gezelligheid, een praatje, een kopje koffie, een spelletje, of een kort gesprek over een thema. Het is allemaal wat informeel en u kunt gerust in- en uitlopen.
Globaal ziet het programma er als volgt uit:
- 10.30 uur de deuren zijn open voor koffie en thee
- 11.15 tot 11.45 uur kort gesprek over een vraag of thema
- gesprek, ontmoeting, een spelletje …..
- lunch: iedereen neemt een eigen lunchpakketje mee en krijgt een kopje soep
- 13.00 uur einde.
Op de eerste woensdag van de maand wordt vaak een gastspreker uitgenodigd voor een presentatie over een bepaald onderwerp.
De gastvrouwen/heren heten u van harte welkom.
En als u zin hebt om als gastvrouw/heer mee te doen, laat het ons weten.
Contact persoon: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tel. 040-2120235
Vluchtelingen
In onze wijkgemeente is een adoptiegroep waarin vrijwilligers optrekken met een vluchteling. Lees meer ...
Deze adoptiegroep begeleidt, onder regie van Vluchtelingen in de Knel, vluchtelingen of vluchteling-gezinnen met o.a. sociale, juridische en medische zaken. Ook promoten zij het werk van Vluchtelingen in de Knel zowel in als buiten de eigen wijkgemeente.
Voor informatie over de stichting "Vluchtelingen in de Knel" zie: Stichting Vluchtelingen in de knel
Contactpersonen: Tinie Kämink, 040-2121253 en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 040-2518887
Voedselbank
De voedselbank zorgt voor levensmiddelenverstrekking aan financieel zwakkeren. Lees meer...
Leden van onze kerk helpen mee op de verschillende uitdeelpunten in onze wijken. Ook worden er producten ingezameld voor de Voedselbank, het zogenaamde "Product van de maand". Elke eerste zondag van de maand kan het product van de maand meegenomen worden. Maandelijks wordt het betreffende product bekend gemaakt.
Contactpersoon: Jaap Morgenstern 040-2518887
Inloophuizen
Inloophuizen zijn "huiskamers" in de stad waar mensen op adem kunnen komen. Lees meer...
Er zijn drie inloophuizen in de stad waar we bij betrokken zijn. Deze drie inloophuizen zijn laagdrempelige ontmoetingspunten waar mensen van verschillende maatschappelijke achtergronden welkom zijn en elkaar kunnen ontmoeten. Voorbeelden zijn Open Huis St.Cathrien in het centrum, "Op de Bres" in het stadsdeel Tongelre en het Hemeltje aan de Hemelrijken.
Een uitdagende activiteit waar je als gastvrouw of gastheer of zelfs als kok of kokkin aan mee kunt doen. Ben je creatief dan kun je meehelpen bij de schilder- en tekencursussen die hier gegeven worden.
Avondmaalproject 2018-2019 : Jongerenwerk in de kerk in Rwanda
Er is vanuit Nederland al meer dan vijftig jaar contact met de Presbyteriaanse Kerk in Rwanda (ERP) met zo’n 200 gemeenten door het hele land. De Presbyteriaanse Kerk in Rwanda wil graag veel jongeren bereiken. Ook wil ze jongeren en jeugdleiders trainen voor het werk in de kerk. Lees meer....
Zomer 2018 worden door Kerk in Actie Henk en Anne-Mieke Spaan met hun kinderen Sem en Sarah uitgezonden naar de EPR in Rwanda. Henk is techniek-docent en Anne-Mieke heeft pastoraal werk en theologie gestudeerd en heeft veel jongerenwerk in de kerk gedaan.
In Rwanda worden er, mede dankzij steun uit ons land, allerlei activiteiten voor en door jongeren georganiseerd: bijbelclubs, muziekgroepen, koren, sportevenementen en jongerendagen. Iedere maand organiseren de jongeren zelf themadiensten, waar ze optreden met een eigen band of koor. Ook biedt de kerk praktische begeleiding aan jongeren bij de uitdagingen van hun dagelijks leven, zoals werkloosheid, armoede en geweld. De kerk helpt hen bedrijfjes op te zetten, en ondersteunt bij opleidingen en scholing.
Bij alle activiteiten zijn jongeren zelf actief: ze denken mee, ze enthousiasmeren andere jongeren en zijn betrokken in de kerk. Iedere gemeente heeft een jongeren-comité, die activiteiten organiseert. Jongeren denken mee over het jongerenbeleid van de kerk. Vieringen worden aangepast. Op deze manier houden de jongeren ook tijdens een opleiding of werk in de stad een band met de gemeente. Ze leren de kerk beter kennen, waardoor hun betrokkenheid toeneemt.
De kerk in Rwanda wil graag nog meer jongeren bereiken met deze activiteiten. Henk en Anne-Mieke gaan daarbij helpen. Vanuit onze gemeente leggen we contact met Henk en Anne-Mieke, en we hopen dat we het komende jaar wat voor elkaar kunnen betekenen. Niet alleen door geld te geven, maar ook door ervaringen te delen, jongeren met elkaar in contact te brengen en van elkaar te leren hoe we , jong en oud, in Rwanda en in Eindhoven samen een levende gemeenschap kunnen zijn en blijven.
Namens de diaconie/ZWO,
Agaath van Berge, Dicky Zeilstra, Antje Dekker
Amnesty International
Brieven schrijven voor gevangenen die geen eerlijk proces hebben gekregen, gebeurt op verschillende zondagen rond de zondagmorgenvieringen. Lees meer...
Geregeld wordt aandacht gevraagd voor situaties waarin mensenrechten met voeten worden getreden. Gemeenteleden kunnen brieven schrijven of een handtekening zetten. Er is een handtekeningenlijst en voorbeeldbrieven worden uitgereikt. In kerkdiensten wordt voorbede gedaan voor gevangenen in moeilijke situaties.
Zie ook de website van Amnesty International.
Contactpersoon: Henk Damsma 040-2113595
Open Deur
Verspreiding van een oecumenisch maandblad, met teksten, gedichten en mooie foto's, dat het gesprek tussen mensen kan bevorderen. Lees meer...
De Open Deur is een oecumenisch maandblad over vragen van geloven en leven, voor mensen binnen en buiten de kerken. Het wordt door gemeenteleden rond gebracht en als u interesse hebt, laat het ons weten. Voor contact, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Tel 040 2120235
Open Deur heeft een mooie website.
ZWO
Bij ZWO gaat het om onze betrokkenheid bij alle mensen in de wereld die lijden onder armoede, geweld, kansloosheid en onderdrukking. Lees verder...
Delen van het evangelie in woord en daad. Bewustwording van het verband tussen schrijnende situaties ver weg en onze manier van leven hier. Dit komt op verschillende manieren tot uiting.
Om het jaar kiezen we een avondmaalsproject in het buitenland. In de 40-dagentijd hebben we sobere maaltijden, en staan we stil bij vraagstukken van tekort en overvloed. De opbrengst van deze maaltijden komt ten goede aan een ZWO-project.
Een paar keer per jaar zijn er artikelen uit de wereldwinkel te koop na de kerkdienst. Als gemeente willen we een Fair Trade kerk zijn; we willen verder uitwerken wat dit kan betekenen voor bijvoorbeeld het gebruik van Fairtrade artikelen, en duurzaam energiegebruik.
Gedurende het jaar is er in kerkdiensten veelvuldig aandacht van ZWO thema’s en voor collectes van Kerk in Actie.
Contactpersoon: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,
Voor andere diaconale bovenwijkse activiteiten, bekijk de Diaconie-pagina's.