SAMEN Kerstnummer 2019

20151207 kerst 4 r

Het Kerstnummer van SAMEN is dit jaar een minder uitgesproken Kerstnummer dan in andere jaren. Het thema is ‘uitverkoren’ . Het eerste artikel van Marja van de Beld gaat over de betekenis van Gods verkiezing van Israël om een bijzondere opdracht in de heilsgeschiedenis te vervullen.

BertJan van Haarlem schrijft over de uitverkiezing van Jezus. Bij de doop door Johannes klinkt er een stem uit de hemel die zegt ‘deze is mijn zoon, mijn uitverkorene. In de rij van door God geroepenen staat Jezus als de uitverkorene, die geroepen werd om Gods liefde voor de wereld en Gods licht voor de mensen te zijn.

In de column van Jan Scheurer wordt de vraag naar breedte van de betekenis van Jezus komst nog eens aan de orde gesteld.  Hij noemt het voorbeeld van de ‘vrede op aarde’ uit het bekende lied ‘ere zij God’ Sommigen zingen dat die vrede is voor mensen van Gods welbehagen (uitverkorenen dus) en anderen zien het breder door te zingen dat het welbehagen voor alle mensen is.  Allemaal om nog eens dieper over uitverkiezen en de komst van het heil na te denken. En dat is iets radikaal anders dan het streven naar ‘eigen volk eerst’

Afdrukken