Kunstmatige intelligentie

samen februari 2020‘Robots en kunstmatige intelligentie’. Daar gaat het over in dit nummer. Geen gemakkelijk onderwerp, maar wel een thema waar we steeds minder omheen kunnen. Drie mensen schreven een artikel. Margit van Tuyl vertelt eerst over de ontwikkeling van robots en hun betekenis voor de mens. Dan heeft zij  een gesprek met Andreas Spahn, een assistent hoogleraar in filosofie en techniek. Hij laat zien dat het om veel meer gaat dan de ‘namaak mens’. De aandacht voor kunstmatige intelligentie neemt toe en het valt niet te voorspellen waar dat toe zal leiden. Bij de TROUW van 28 december was een ‘letter en geest-bijlage’ gevoegd met de titel: ‘ de jaren 10 U bent gezien’  In dat artikel gaat het over de enorme betekenis en bedreiging van kunstmatige intelligentie, waardoor de mens niet meer ongezien door het leven kan gaan. Henri Hoogendijk schreef over de ontwikkeling van die kunstmatige intelligentie, het tweede artikel.  Een ontwikkeling die gemak brengt maar ook tot heel ongemakkelijke situaties kan leiden. Ook hij wijst er op dat er door deze ontwikkeling grote ethische vragen (vragen over goed en kwaad) op ons afkomen waar we niet omheen kunnen. Ook de kerk niet.  Het derde en laatste artikel over het thema heeft een meer luchtige toonzetting (oorspronkelijk geschreven als column) en laat ons kennismaken met robothulp in het kerkelijk werk.

Het wordt dus wel even goed nadenken. dit keer. Maar het gaat dan ook wel ergens over !