Symbolen

In de kerk op kansels, lezenaars, doopvonten en orgels in oude en nieuwe protestantse kerken komen verschillende christelijke symbolen voor.

Welke symbolen zijn er en wat betekenen ze?

Kruis


Het kruis is het meest bekende symbool in de christelijke kerk. Het verwijst naar het kruis waaraan Jezus gestorven is.
Alpha en Omega
De letters 'alpha' en 'omega' zijn de eerste en laatste letter van het Griekse alfabet. Met dit 'begin en einde' wordt de eeuwigheid van God aangeduid.
Christusmonogram
Het Christusmonogram bestaat uit de eerste twee letters van de naam Christus, 'chi' (geschreven als X) en 'rho' (geschreven als P). Het symbool komt ook wel voor met een horizontale kruisbalk en verwijst dan tevens naar de kruisdood van Jezus. Het teken is in de eerste eeuwen van het christendom ontstaan.
Kaars

De kaars staat symbool voor het licht en het leven. In veel protestantse kerken brandt in alle diensten een (paas) kaars. Het is een grote kaars, versierd met christelijke symbolen. De paaskaars is het licht van Pasen dat de aanwezigheid van de opgestane Jezus Christus uitstraalt.
Duif
De duif staat symbool voor de heilige Geest, vredelievendheid en reinheid. Door het bijbelverhaal over de zondvloed in de tijd van Noach is de duif ook het teken voor 'hoop' en 'een nieuw begin'.
Lam
Het lam is in de bijbel het toonbeeld van weerloosheid en kwetsbaarheid. Het beeld 'Lam Gods' verwijst naar het lijden en sterven van Jezus Christus, die als een weerloos lam geofferd werd.
Brood en wijn
Brood en wijn verwijzen naar de laatste maaltijd van Jezus met zijn leerlingen, kort voordat hij werd gevangen genomen en gekruisigd. Brood en wijn staan symbool voor het lichaam en bloed van Jezus.
Zwaan
Op veel Lutherse kerken is een zwaan te zien als windwijzer. Die verwijst naar Johannes Hus, de Boheemse voorloper van de Reformatie, die in 1415 tot de brandstapel veroordeeld werd. In de kerker schreef hij: "Gij zult nu een gans (Huss is het Tsjechische woord voor gans - red.) braden, maar over 100 jaar zult u een zwaan horen zingen, die gij wel moet verdragen, en daar zal het ook bij blijven, zo God het wil." Inderdaad was het honderd jaar later dat Luther, in het spoor van Hus, de Reformatie in gang zette.
Vis
De eerste christenen gebruikten de vis als symbool of codenaam voor Christus. Het Griekse woord voor vis is: ichtus. De vijf Griekse letters i-ch-th-u-s staan voor Ièsous Christos Theou Uios Sotèr, wat betekent: Jezus, Zoon van God, Redder.
Pin It

Afdrukken E-mailadres