• bubble eindhoven
  • fietsrotonde eindhoven
  • strijp s

Kerk in Sydney

Als kerkganger is het altijd spannend om kerken op vreemde plekken te bezoeken. Recent verbleef ik een poosje in Sydney. Op een late zondagmiddag bezocht ik een dienst van Hillsong, de megapinksterkerk. Er kwamen honderden mensen op af, veelal jongeren en jongvolwassenen. De kerkdienst sloot daar ook naadloos op aan. Moderne atmosferische licht en muziek, drums die continu doorbeuken, ook onder het bidden, en een praktische preek, aan de hand van veel persoonlijke ervaringen en anekdotes van de spreker waar verschillende bijbelteksten worden bijgehaald. Die verpakking slaat aan, zo blijkt uit het aantal kerkgangers.

Eerder die zondag bezocht ik een presbyteriaanse kerk in het centrum van Sydney. De gemeente was nog maar een jaar oud, gehuisvest in een oud kerkgebouw dat eerder leeg had gestaan. Een kleine, intieme gemeente, volop in ontwikkeling, met relatief veel jonge mensen. De dienst was kort en simpel, slechts vier liederen werden gezongen. De meeste tijd was ingeruimd voor de preek, waarin veel aandacht was voor de praktische toepassing. In de dienst was er ook een kort moment waar de vijftig kerkgangers vragen over de preek aan de voorganger konden stellen. Een kerk met minder toeters en bellen dan Hillsong, maar die mij meer aansprak.

Twee kerken die op hun eigen manier in contact proberen te komen of te blijven met de mensen om hen heen, vooral de jongeren en jongvolwassenen. Het zette mij aan het denken over hoe wij dat doen als protestantse gemeente in Eindhoven.

Rik Eshuis, september 2018